DECYDOWANIE O ZDROWIU
7 lutego 2020
Oczywiście, o zdrowiu decyduje właściwe odżywianie, bogate m.in. w witaminy C i E oraz w składniki mineralne, gdyż zwiększa potencjał antyoksydacyjny, a więc potencjał przeciwnowotworowy organizmu. Nitrozoaminy i nitrozozwiązki pochodzić mogą z gleby, do której wprowadzono nadmiar nawozów azotowych, a także z emisji azotowych zakładów przemysłowych oraz z mięsa peklowanego saletrą itd. Skoro w glebie zalegają nawozy, zwłaszcza azotowe, oraz środki owado- i chwastobójcze, mogą one przenikać do organizmu zwierząt z paszą, a z produktami zwierząt do naszych organizmów, wypaczając nowotworo- wo komórki somatyczne (prof. dr S. Juszkiewicz, prof. dr Alina Kabata-Pendias).Znane dziś powszechnie fizyczne, chemiczne i biologiczne czynniki nowotworotwórcze, tzw. karcinogeny, mają często właściwości powodujące uszkadzanie komórek, jak i układu immunologicznego, co ułatwia wnikanie do organizmu wirusów onkogennych.Postęp nauki w ostatnich kilku latach, zwłaszcza z dziedziny elektroniki i nauki o polach magnetycznych, przyniósł płodną teorię, tzw. patologię wolno- rodnikową. Okazało się, że wolne rodniki rakotwórczych czynników, które powstają w środowisku pod wpływem działalności człowieka, mogą być zneutralizowane przez tzw. antyoksydanty.Antyoksydanty zapobiegając odszczepianiu tlenu z nadtlenku wodoru, zawartego w organellach komórkowych, działają ochronnie wobec czynników nowo- tworotwórczych. Są one zwane „zmiataczami” wolnych rodników.