Luizjana

0
234
5/5 - (1 vote)

Luizjana to jedyny stan, nie licząc Hawajów, gdzie angielska kultura nie była czynnikiem o decydującym znaczeniu dla jego historii i rozwoju. Tutaj główny wpływ wywarła kultura francuska. -wielu mieszkańców Luizjany mówi zarówno po angielsku, jak i po francusku. Jeszcze na początku dwudziestego wieku informacje publiczne i prawa stanowe przygotowywano w obu tych językach. W szkołach podstawowych wielu uczniów wciąż uczy się francuskiego.
Prawna i administracyjna struktura jest tu inna niż w pozostałych stanach. Luizjana to jedyny stan, w którym system prawny nie opiera się na angielskim prawie zwyczajowym, gdzie orzeczenia sądu określone są przez wcześniejsze (precedensowe) postanowienia sądu i zwyczaj. Sprawy cywilne w Luizjanie regulowane są przez kodeks prawny – oparty na kodeksie napoleońskim – i sądy mogą wydawać w podobnych sprawach różne postanowienia.

Bardzo cenimy sobie naszą wyjątkowość i różnorodność etniczną. Każda z grup wywarła wpływ na charakter naszego stanu, co najlepiej widać może na przykładzie jedzenia. Większość ludzi je, aby żyć. My żyjemy, aby jeść! Kuchnia Cajun została stworzona przez francuskich Kanadyjczyków wygnanych do Luizjany w osiemnastym wieku. U żywa się w niej wielu przypraw, co prawdopodobnie jest wynikiem krótkiej obecności Hiszpanów na tym terenie. Do znanych potraw tej kuchni należą:

– Okoń oceaniczny (Blackened redfish) przysmażony na czarno w mieszance przypraw.

– Jambalaya: danie z ryżu, szynki, kiełbasy i/lub owoców morza, gotowane z pomidorami, cebulą i przyprawami.

– Gumbo: Zupa z kurczaka lub owoców morza z warzywami i przyprawami, zwykle z dodatkiem hibiskusa.

– Kuchnia kreolska narodziła się w nieco wyższych sferach i nie jest tak ostra. Składniki są amerykańskie, a styl francuski.

– Huitres en coquile Ci la Rockefeller: Pieczone ostrygi w sosie szpinakowym.

– Pompano en papillote: Ryba pompano pieczona w sosie z małż w papierowej torbie.

Przeczytaj również:  Gatlinburg – Karpacz Północnej Karoliny

– Cassoulet z dzikiej gęsi.

– Zupa z żółwia.

Nowy Orlean nazywany jest „najbardziej interesującym miastem Ameryki” i „wielkim Luzem” („Big Easy”). Lubimy mawiać „Laissez les bons temps rouler” lub „Let the good times roll!” (Niechaj trwają miłe chwile!”) Uwielbiamy dobrą zabawę. Co roku miliony gości przybywa do nas, by wziąć udział w święcie Mardi Gras, które odbywa się w lutym lub w marcu, przed Wielkim Postem. Mardi Gras to kulminacja karnawału rozpoczynającego się w styczniu.

Nowy Orlean odegrał bardzo ważną rolę w rozwoju muzyki jazzowej, którą słychać tu wszędzie. Dzielnica francuska znana jest ze wspaniałej architektury, nocnych klubów na Bourbon Street i antykwariatów na Roya1 Street.

Luizjanę nawiedzają huragany i tropikalne sztormy – połowa z nich przypada na wrzesień. Sierpień i wrzesień to zatem najlepsze miesiące na wizytę w Luizjanie, ponieważ uwagę mieszkańców mogą zaprzątać inne sprawy…

Ludność: 4 238 216 osób.
Skrót: La
Stolica: Baton Rouge (219 531)
Większe miasta: Nowy Orlean (496 938), Shreveport (198 525)
Powierzchnia: 123 593 Km kwadratowych
Pochodzenie nazwy: Na cześć króla Francji, Ludwika XIV.
Rolnictwo: Soja, bydło, bawełna, mleko, ryż, trzcina cukrowa, słodkie ziemniaki, hikora.
Przemysł: Turystyczny, chemiczny, naftowy, papierniczy, spożywczy.
Ważniejsze firmy: Entergy.
Podatek od sprzedaży: 6 do 6,75 procent
Zasoby naturalne: Gaz ziemny, ropa naftowa, żyzne gleby aluwialne, lasy.
Klimat: Przeciętna temperatura lipca: 28°C.
Przeciętna temperatura stycznia: 10°C.